今日は鏡開き。
お汁粉でさっそくいただいた。普段はあまり年中行事など意識しないくせに、お正月だけは神妙な気分で守ろうとするのが不思議だし、そんな自分も好きだ。
鏡開き(かがみびらき)・鏡割り(かがみわり)とは、正月に神(年神)や仏に供えた鏡餅を下げて食べる、日本の年中行事であり、神仏に感謝し、またその供えられたものを頂いて無病息災などを祈って、汁粉・雑煮などで食す。(Wikipedia)
Today is “Kagami biraki”, the traditional Japanese New Year's event of
cutting a cake of pounded rice. I ate it in the sweet red-bean soup. Usually, I do not think about the annual
event so much. However, I feel strange to do it in the New
Year myself. I like such my behavior.
■鏡開き(日本語)
■Kagami biraki(English)
0 件のコメント:
コメントを投稿